İnsanoğlunun hareket etmesi omurgasının sağlığına bağlıdır.
İnsanın doğumundan ölümüne kadar sağlıklı olmasının ilk temel şartı, ayakta durup yürümesini sağlayan omurgasının görevini tam olarak yerine getirmesidir.

Beynimizden belimize kadar bedenimizin hertarafına dağılan 31 çift sinir,beyinden aldıkları emirlerin bedene dağılmasını sağlar.
Bu sinirler hücrelerin dokuların ve organların kendi görevlerini bilip,devamlı ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına neden olur.
Omurilik sinirleri bilgi aktarımının yoludur.
Sinir sistemimiz bizim yaşam anahtarımızdır.
Omurga:boyun- sırt-bel-sakrum kemiği ve kuyruk sokumu olarak bölümlere ayrılır.

BOYUN OMURLARI:
Boyun omurları yaklaşık 6 kg ağırlığı olan başımızı taşır.
1. Boyun Omurundan çıkan sinirler,beyin,beyine giden kan damarları,iç kulak ve elmacık kemiklerine gider.Ayrıca bu sinirler,başımızın üst kısmına gider.
Birinci boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

2. Boyun omurları arasından çıkan sinirler,gözler,şakaklar, alın ,ense,dil ve dişlere gider.
İkinci boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.
Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

3.Boyun omurlarından çıkan sinirler;yanak,diş,yüz ve enseye gider.

Ücüncü boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

4. Boyun omurundan çıkan sinirler;yanak,diş,kulak ve ense bölgesine gider.
Dördüncü boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

5. Boyun omurları arasından çıkan sinirler;ses telleri ve yemek borusuna,ense,omuz ve kollara gider.

Beşinci boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu rahatsızlıklar;
ellerde uyuşma ve güç kaybıdır.

6. Boyun omurundan çıkan sinirler;boyun kasları,omuzlar,kol ve parmaklara gider.

Altıncı boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu rahatsızlıklar;
Kol ve ellerde ağrı,his kaybı

7. Boyun omurundan çıkan sinirler;boğaz,omuzlar,dirsekler ve ellere gider.

yedinci boyun omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu rahatsızlıklar:
Solunum rahatsızlıkları,mide ağrıları,ellerde his ve kuvvet azalması,kollarda ve boyunda ağrıdır.

SIRT OMURLARI

1.Sırt omurundan çıkan sinirler;yemekborusu,akçiğerler,sırt,göğüs , kolların içkısmına gider.
Birinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu rahatsızlıklar:gögüs bölgesinde ağrı,his ve güç kaybı,eller ve omuzlarda ağrıdır.

2.Sırt omurundan çıkan sinirler;koroner damarlar,kalp,sırt ve göğüse gider.

İkinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

3.Sırt omurundan çıkan sinirler;akciğerler ,nefes borusu,sırt ve ve göğüse gider.

Üçüncü sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

4.Sırt omurundan çıkan sinirler;safra kesesi ve safra yolları,göğüs ve kürek kemiklerine gider.

Dördüncü sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

5.Sırt omurundan çıkan sinirler;karaciğer ,göğüs kafesi ve kürek kemiklerine gider.

Beşinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu rahatsızlıklar;epilepsi , düşük tansiyon,eklem iltihabıdır.

6.Sırt omurundan çıkan sinirler;mide,gögüs ve kürek kemiklerinin altına gider.

Altıncı sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

7.Sırt omurundan çıkan sinirler;göğüs alt bölümüne,mide ve pankreasa gider.

Yedinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

8.Sırt omurundan çıkan sinirler;dalak,göğüs ve kürek kemiklerinin alt kısmına gider.

Yedinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

9.Sırt omurundan çıkan sinirler;böbrekler,bel ve sırtın alt kısmına gider.

Dokuzuncu sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

10.Sırt omurundan çıkan sinirler;böbrekler,bel ve sırta gider.

Onuncu sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

11.Sırt omurundan çıkan sinirler:böbrekler,idrar yolları,karın bölgesi ve bele gider.

Onbirinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

12.Sırt omurundan çıkan sinirler:ince barsaklar,kasık ve bel bölgesine gider.

Onikinci sırt omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

BEL BÖLGESİ OMURLARI

1.bel omurundan çıkan sinirler.kalın barsaklar kasık ve bele gider.

Birinci bel omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

2. bel omurundan çıkan sinirler:karın,kör barsak ve bacağın uyluk kısmına gider.

İkinci bel omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

3.bel omurundan çıkan sinirler;kalça,diz ve üreme organlarına gider.

Üçüncü bel omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

4.bel omurundan çıkan sinirler:üreme organlarına,baldır,bilek ve ayak parmaklarına gider.

Dördüncü bel omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

5.bel omurundan çıkan sinirler:baldır bilekler ve ayaklara gider.

Beşinci bel omurlarından geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

SAKRUM BÖLGESİ
Sakrum bölgesinden çıkan sinirler:kalçanın ön ve arka kısmına,üreme organlarına ve bacak arasına gider
Sakral omurlardan geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.

 

KUYRUK SOKUMU BÖLGESİ
Kuyruk sokumu bölgesinden çıkan sinirler;anüs ve rektuma giderler.
Buradan geçen sinirlerin sıkışması ile ağrı ve his kaybı meydana gelir.Beyin ile organlar arası iletişim kesildiği veya azaldığı için,bu sinirlerin gittiği organlar veya bölgelerde rahatsızlıklar meydana gelir.